[english]

Varhanní nešpory říjen 2024

Malt. nešpory říjen 2024 V rámci cyklu „Varhanní nešpory Maltézských rytířů“ pořádá Suverénní Rytířský a Špitální řád sv. Jana z Jeruzaléma, Rhodu a Malty a Společnost pro duchovní hudbu za finanční podpory MČ Praha 1 v pondělí 14. října 2024 od 17.00 hod. v kostele Panny Marie Pod řetězem v Lázeňské ulici 4 v Praze 1 – Malé Straně koncert duchovní hudby.

vstup na koncert je volný


Účinkují
Alena Mazgalová – housle
Petr Čech – varhany

Program:

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750): Preludium Es dur, BWV 552
Partita III E dur, BWV 1006
(1. Preludium-2. Loure- 3. Gavotte en Rondeau)
O Mensch, bewein dein Sünde gross, BWV 622
Thomaso Vitali: (1663 – 1745): Ciaccone g moll
Johann Sebastian Bach/Antonio Vivaldi
Concerto a moll, BWV 593
(1. Ohne Bezeichnung-2. Adagio-3. Allegro)
Robert Schumann(1810 – 1856): Romance A dur, op.94, č.2
Johann Sebastian Bach: Fuga Es dur, BWV 552
Účinkují:

Alena Mazgajová - housle
Petr Čech - varhany

Alena Mazgajová Čechová je absolventkou Janáčkovy konzervatoře v Ostravě, bakalářského stupně na Akademii múzických umění v Praze (prof. Nora Grumlíková), magisterského studia na Hochschule für Musik „C.M.von Weber“ v Drážďanech (prof. Ivan Ženatý) a Mistrovské třídy na téže hudební škole. V roce 2010 zakončila doktorandské studium na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě (doc. Jozef Kopelman).Výrazných soutěžních úspěchů dosahuje Alena Čechová již od svých desíti let, kdy se stala laureátkou ve dvou ročnících mezinárodní Kocianovy houslové soutěže. Následují prvenství v mezinárodní houslové soutěži Akademie Louise Spohra ve Freiburgu, Diplom Evropské hudební akademie v Bonnu, dva laureátské tituly a absolutní vítězství z mezinárodní rozhlasové soutěže „Concertino Praga“ i laureátství v mezinárodní soutěži „O evropskou hudební cenu“ v Luxemburgu. Po concertinovském triumfu následují úspěšná vystoupení sólová i komorní na prestižních hudebních festivalech v Evropě i zámoří - Pražské jaro, Janáčkův máj, Hudební fórum Hradec Králové, Europäische Musikwochen Passau, Le Festival International du Domaine Forget v Kanadě. Je také nositelkou Ceny Nadace Leoše Janáčka a Nadace Bohuslava Martinů. Alena Čechová pedagogicky působila na Konzervatoři v Brně (2002 - 2009) a od roku 2007 vyučuje na Fakultě umění Ostravské univerzity v Ostravě.
Petr Čech absolvoval Pražskou konzervatoř v oborech klavír (prof. Marta Toaderová) a varhany (prof. Jan Hora), Hudební fakultu Akademie múzických umění v Praze (prof. Jan Hora) a Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst ve Stuttgartu u vynikajícího norského varhaníka prof. Jona Laukvika. V roce 2011 dokončil doktorandské studium na VŠMU v Bratislavě ve třídě prof.Imricha Szabó. Je laureátem a nositelem cen mnoha mezinárodních soutěží (Pražské jaro, Lucemburk, Gdaňsk, Brno, Opava). Do dramaturgie svých koncertů zařazuje velmi často soudobá díla našich i světových autorů, za něž obdržel cenu ČHF, Fondu Leoše Janáčka, Nadace Bohuslava Martinů a zvláštní prémii aktivu mladých „Lucemburská hudební současnost“. Varhanní tvorbu 20. století i díla autorů přítomnosti nahrál na zvukové nosiče našich i zahraničních hudebních vydavatelství - CD ed. Vixen s varhanními opusy Aloise Háby, CD v rámci projektu „HAMU představuje“ s tvorbou Petra Ebena, CD švýcarské společnosti RC s varhanními kompozicemi O.A.Tichého a Petra Ebena s žesťovým kvintetem České filharmonie. Působí jako varhaník Chrámu Matky Boží před Týnem, pedagogicky působí na Pražské konzervatoři. V roce 2018 se stal ředitelem Pražské konzervatoře a zařadil se tak mezi osobnosti, které vedly tuto významnou hudební instituci v její dvousetleté historii.

Aktuality

Celodiecézní

SETKÁNÍ SBORMISTRŮ


SO 23. 11. 2024, 9–16 h
v areálu kostela Karla Boromejského v nemocnici Pod Petřínem.
Přihlášku vyplňte ZDE
Uzávěrka nejlépe do 5. 11.
Více informací ZDE

V rámci cyklu "Varhanní nešpory Maltézských rytířů" se koná v pondělí 11. 11. 2024 v 17 hod. v kostele Panny Marie pod Řetězem Praha 1 – Malá Strana koncert duchovní hudby. Účinkují: – trubka, Miloslav Macháň – trubka. Přemysl Kšica - varhany. Program: P.J. Vejvanovský, J.S. Bach, C. Franck, B.A. Wiedermenn, P. Kšica, G. Ph. Telemann. Projekt probíhá za podpory MČ Praha 1.Vstup na koncert volný. Více

ZDE

.

Společnost pro duchovní hudbu, Pravoslavná církev a Vedení Všeobecné fakultní nemocnice pořádají v pondělí 9. září 2024 v 16,00 hod. koncert duchovní hudby v kostele sv. Kateřiny Alexandrijuské v zahradě Neurologické a Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Praha 2. Účinkuje: Stanislav Masaryk – trubka, Ondřej Valenta – varhany. Projekt probíhá za podpory Hl.města Prahy a MČ Praha 2, vstup na koncert je volný. Více

ZDE





Adresa
Společnost pro duchovní hudbu
Kolejní 4
160 00 Praha 6
tel: 233_321_616
fax: 220 181 295
E-mail: kancelar@sdh.cz